Editoitu ja lyhennetty versio kirjoituksesta julkaistiin Helsingin Sanomien Mielipide-palstalla 8.8.2012.

 

Makeisveron sijaan on hillittävä pakkauskokoja

HS julkaisi 4.8 kirjoituksen makeisveron tuotoista.

Talouden taantumassa ylimääräiset verotulot ovat mieluisia, ja makeisverolla on lisäksi hyvä tavoite hillitä makeisten epäterveellistä liikakulutusta.

Mutta hyvistä aikomuksista huolimatta veron tarkoituksen- ja oikeudenmukaisuutta on kritisoitava.

Makeisverolla verotetaan makeisia, jäätelöä ja virvoitusjuomia niiden painon mukaan – riippumatta siitä, kuinka sokeripitoisia tai muuten epäterveellisiä tuotteet ovat. Siten terveellisiäkin makeisia ja juomia kuten sokerittomia pastilleja ja kivennäisvesiä – ja jopa puhdasta pullovettä sekä jäätä (!) – verotetaan samalla tavalla kuin tuotetta, joka on kyllästetty sokerilla tai vielä epäterveellisemmillä ainesosilla.

Tältä osin makeisvero on umpimähkäinen ja toteuttaa heikosti terveystavoitettaan.

Samalla veron ulkopuolelle jäävät – kuten HS mainitsee – esimerkiksi keksit ja sokerijugurtit, vaikka ne ovat usein yhtä sokeroituja kuin karkit ja limonadit konsanaan. Lisäksi kuluttajalle vaihtoehtoiset "napostelutuotteet", kuten perunalastut, paukkumaissit ja murot, jäävät nykyveron ulkopuolelle.

Tämä asettaa erilaisia tuotteita valmistavat yritykset kohtuuttoman epäreiluun tilanteeseen kilpailullisesti ja liiketaloudellisesti. Yksien valmistajien tuotteiden valmistusta rangaistaan terveysverukkeella samalla kun toisia, monesti vielä epäterveellisempiä elintarvikkeita valmistavia yrityksiä katsotaan sormien läpi.

Oikeudenmukaisuuteen pyrkivän lainsäätäjän ei tulisi sallia tällaisen epäreilun – ja terveystavoitteeltaan ontuvan – verotusmallin jatkumista.

Hieman parempi malli lienee perustaa vero sokerin määrään – joskin myös tämä malli epäreilusti verottaisi makeiden tuotteiden valmistajia ja päästäisi suolaisten ja rasvaisten tuotteiden valmistajat kuin koiran veräjästä.

Yksi vaihtoehto olisi verottaa kaikkia pakattuja elintarvikkeita ravintoaineiden massan tai pakkauskoon mukaan. Pikemminkin kuin siitä, että syömme vääriä tuotteita, liikalihavuusongelmamme johtuu siitä, että syömme yksinkertaisesti liian paljon kaikkea. Siksi pieniä annos- ja pakkauskokoja pitäisi suosia, jopa verotuksen keinoin.

Samalla pitäisi toki suosia myös pakkausmateriaaleiltaan keveitä ratkaisuja, jottei ajauduta ekologisesti kuluttavaan yksittäispakkausviidakkoon.

Jaakko Aspara, Markkinoinnin professori, Aalto-yliopisto 

Twiittaa

Palaa J. Asparan kotisivulle.